Hoe ga je eindigen?

In Amerika stoppen elke maand meer dan 1700 predikanten met hun bediening.

Deze duizelingwekkende aantallen omvat enkele van de helderste, meest inspirerende voorgangers in het Amerika. Maar ook in Nederland gebeurt dit regelmatig. Om de voortzetting van de vlucht van onze voorgangers te voorkomen, moeten we de oorzaak van het probleem leren te begrijpen. Hoewel elke situatie uniek is zijn de redenen dat leiders de bediening verlaten vaak vergelijkbaar. In deze blog wil ik elke week een van deze punten behandelen.

  1. Ontmoediging.

Klachten spreken luider dan complimenten. Je kan 15 complimenten krijgen en één klacht, maar het is de klacht die blijft plakken.Wanneer je kritiek hoort en kijkt naar de lege stoelen kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven De sleutel is; Onthoud, je doet meer goed dan fout.

Ik heb zelf ervaren dat het ook zinvol is om een met andere leiders te praten over mijn ontmoedigd zijn. Alleen maar positief praten is voorbijgaan aan de werkelijkheid. Elke geestelijke leider moet leren op een gezonde manier om te gaan met ontmoediging. Door er met een andere leider over te praten vinden we weer de weg terug naar de zegeningen, die er ook zijn.

Laten we in Nederland een cultuur van eer krijgen waar we elkaar maar ook speciaal onze geestelijke leiders eren voor de inspanning die ze leveren om goede leiding te geven aan de gemeente. Dat is de intentie van elke leider. Dat dit niet altijd goed gaat hangt niet alleen van hen af. Maar elk lid afzonderlijk oefent kracht uit op het lichaam. Efeziërs 4:16. De feiten- dat wat je ziet en hoort- kunnen waar zijn, maar als jouw attitude niet juist is dan heb je toch ongelijk.

Een vraag aan elke voorganger is; Hoe wil jij eindigen?